Η γέννηση ενός παιδιού είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός σταθμός για την ζωή της κάθε μητέρας και αφετηρία πολλών σημαντικών αλλαγών και νέων συνηθειών στην ζωή του κάθε νέου ζευγαριού. Βέβαια κάθε γυναίκα ζει την εγκυμοσύνη της με έναν τρόπο εντελώς προσωπικό, ανάλογα με την μόρφωση που έχει λάβει, το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει, τις εμπειρίες που έχει βιώσει, την κατάσταση της υγείας της, το βαθμό της ευσυγκινησίας, τα χαρακτηριστικά της σχέσης που την συνδέει με τον πατέρα του παιδιού της.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι έρχεται ένα παιδί δεν μπορεί παρά να αναστατώσει τη ζωή της εγκύου, τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Έτσι είναι χρήσιμο η γυναίκα που Θα φέρει στο φως ένα παιδί, να γνωρίζει καλά τους διάφορους βιοφυσικούς μηχανισμούς που τίθενται σε λειτουργία, από την ανάπτυξη μίας νέας ύπαρξης μέσα στο σώμα της μέχρι και την γέννηση της. Σε αυτό βοηθάει η ψυχοπροφυλακτική μέθοδος που στην ουσία είναι η ψυχοκινητική προετοιμασία της εγκύου, που σαν σκοπό έχει να την ενημερώσει λεπτομερώς σχετικά με το ότι αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, και την λοχεία.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων αρχίζει συνήθως μεταξύ του έκτου και έβδομου μήνα της εγκυμοσύνης. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν θεωρεία και πράξη. Σύμφωνα με αυτά η κάθε γυναίκα θα μάθει κάποια βασικά πράγματα για την ανατομία και φυσιολογία του γεννητικού συστήματος, Θα της γίνει μία εξήγηση του γεννητικού κύκλου, της εμμηνορρυσίας και της γονιμοποίησης. Επίσης Θα μάθει τι είναι εγκυμοσύνη, τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο σώμα της από την στιγμή της σύλληψης, ακόμα τις διαδοχικές φάσεις εξέλιξης του εμβρύου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έως την ώρα του τοκετού.
Θα μάθει πως εξελίσσονται διαδοχικά τα στάδια του τοκετού, και ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά, η στάση και η αντίδραση της σε κάθε στάδιο του τοκετού, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει συνειδητά και με απόλυτη αυτοκυριαρχία τις συστολές του τοκετού, με σκοπό να ανακουφίσει τον εαυτό της και ακόμη περισσότερο το μωρό της. Επίσης μέσα στον κύκλο μαθημάτων η έγκυος μαθαίνει πως Θα φροντίσει σωστά τον εαυτό της, το στήθος και το μωρό της στην περίοδο της λοχείας, όπως άλλωστε και μία πλειάδα πραγμάτων που αφορούν γενικότερα την εγκυμοσύνη της από την αρχή μέχρι και την αίσια περάτωση της.
Την Θεωρητική εκπαίδευση συμπληρώνει η πρακτική διδασκαλία κατάλληλων ασκήσεων που βοηθούν και ανακουφίζουν την γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Η ψυχοπροφυλακτικη είναι η μέθοδος που λύνει ερωτήματα και απορίες που κάθε γυναίκα εύλογα αντιμετωπίζει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Ο τοκετός είναι προσωπική υπόθεση της κάθε γυναίκας.
Στο χέρι της κάθε μιας είναι να κάνει αυτή την σημαντική στιγμή στην ζωής της, μια ζεστή και όμορφη εμπειρία.