Προϋπάρχον αυξημένο βάρος και εγκυμοσύνη. Πότε το βάρος θεωρείται αυξημένο;
Μιλώντας πάντα για την περίοδο προ της εγκυμοσύνης, υπέρβαρη θεωρείται μία γυναίκα όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματός της είναι μεταξύ 25 και 29.9 ενώ θεωρείται παχύσαρκη όταν ο αριθμός αυτός ξεπεράσει το 30.
Σε περίπτωση που το βάρος μου είναι αυξημένο, πόσο βάρος πρέπει να πάρω κατά την εγκυμοσύνη;
- Αν ο αρχικός ΔΜΣ σας είναι μεταξύ 25 και 29.9 τότε η προτεινόμενη αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι μεταξύ 6-11 κιλών (περίπου 1 κιλό ανά μήνα εγκυμοσύνης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
- Αν ο αρχικός ΔΜΣ σας είναι μεγαλύτερος από 30, η προτεινόμενη αύξηση βάρους περιορίζεται στα 4-9 κιλά καθ "όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μία έρευνα του 2010 έδειξε ότι οι γυναίκες των οποίων το βάρος αυξανόταν περισσότερο από το προτεινόμενο κατά την εγκυμοσύνη, είχαν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης απ "ό, τι μητέρες των οποίων το βάρος παρέμεινε εντός των προτεινόμενων ορίων.
Μπορώ να χάσω βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η εγκυμοσύνη σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για την απώλεια βάρους και η στερητική δίαιτα δεν ενδείκνυται. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι έγκυες χάνουν βάρος, κυρίως στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, όπως για παράδειγμα λόγω της πρωινής ναυτίας που προκαλεί έλλειψη όρεξης.
Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν αποθηκευμένο λίπος. Έτσι, δεν είναι πρόβλημα να διατηρείται σταθερό το βάρος ή ακόμα και μία μικρή απώλεια βάρους όσο το έμβρυο αναπτύσσεται. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να συμβαίνει εσκεμμένα (μειώνοντας τη θερμιδική πρόσληψη).
Για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κύησης ή προεκλαμψίας είναι σημαντική η διατήρηση του βάρους εντός του προβλεπόμενου, πράγμα που βοηθάει επίσης και σε καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερη άνεση κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τη γέννηση του μωρού.
Τρώγοντας σωστά κατά την εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι η καταλληλότερη περίοδος για να βελτιώσει μία γυναίκα τη διατροφή της. Αυτό φυσικά γιατί πλέον έχει ακόμα ένα κίνητρο για μια ισορροπημένη διατροφή. Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η ανάγκη για την υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς καθώς το έμβρυο πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξή του. Η λύση σε αυτό δεν είναι να τρώει η μητέρα "για δύο" αλλά να τρώει πιο σωστά. Άλλωστε για να τρώει κανείς σωστά δεν χρειάζεται απαραίτητα να τρώει περισσότερο ή λιγότερο.
Συμβουλές για σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη:
- Μην παραμελείτε το πρωινό: Φροντίστε να καταναλώνετε ένα ισορροπημένο πρωινό που να περιέχει και τα τέσσερα απαραίτητα στοιχεία: πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Αυτό θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά για το υπόλοιπο της μέρας!
- Τρία γεύματα και ενδιάμεσα σνακ: Εισάγοντας μικρά σνακ ανάμεσα στα τρία βασικά γεύματα ισορροπούν το μεταβολισμό και μειώνουν την αίσθηση της πείνας. Έτσι τα κύρια γεύματα μικραίνουν.
- Φροντίστε όλα τα γεύματα να περιέχουν πρωτεΐνη και αποφύγετε τα τρόφιμα στα οποία έχει γίνει προσθήκη ζάχαρης. Με αυτό τον τρόπο τα επίπεδα γλυκόζης διατηρούνται σταθερά, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας.
- Εισάγετε τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα στα γεύματα: λαχανικά με τα αυγά του πρωινού, φτιάξτε σάντουιτς με φρούτα, προσθέστε φρούτα στη σαλάτα κ.τ.λ. Μην ξεχνάτε και τα αποξηραμένα φρούτα!
- Προτιμήστε καλά λιπαρά (ελαιόλαδο ή φυστικέλαιο για τα γλυκά) και αποφύγετε τα κορεσμένα (βούτυρο, μαργαρίνη, πυρηνέλαια, φοινικέλαιο κ.τ.λ.)
- Επικεντρωθείτε στο φυλλικό οξύ: Οι περισσότερες γυναίκες δεν λαμβάνουν αρκετό φολικό οξύ μέσω της διατροφής τους. Σε κάθε περίπτωση, κάθε εγκυμονούσα θα πρέπει να λαμβάνει συμπλήρωμα φολικού οξέος (400-800mg) ημερησίως. Οι γυναίκες με μεγαλύτερο αρχικό βάρος θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο σε σχέση με τις πιο αδύνατες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της γέννησης του παιδιού με διαταραχές του Κ.Ν.Σ. Ρωτήστε το γιατρό σας για την απαραίτητη δόση.
- Αποφύγετε το αλκοόλ κάθε είδους και την καφεΐνη καθώς επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου.
- Φροντίστε το κρέας και το ψάρι να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μην καταναλώνετε σούσι ή ψάρι που δεν ψήθηκε καλά και το κρέας δεν θα πρέπει να έχει "ροζ" σημεία. Ο κύριος φορέας του τοξοπλάσματος δεν είναι οι γάτες όπως πιστεύει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αλλά το ωμό κρέας κάθε είδους, επομένως το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το χοιρινό, θα πρέπει να μαγειρεύονται για αρκετό χρόνο σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία.