Ενδιαφέροντα άρθρα

Inherited Thrombophilias - English version

Each year, about 1 in 1000 individuals suffer from venous thrombosis, which is the formation of an abnormal blood clot the venous (veins returning blood to the heart) circulatory system.1 Some causes of abnormal blood clotting are genetic.1 One common cause is a defect in the blood clotting protein called factor V.

Η γενιά των παιδιών της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Louise

Είναι βράδυ 25 Ιουλίου του 1978 , στο Oldham-Manchester της Αγγλίας o γυναικολόγος Patrick Steptoe ξεκινάει ίσως το πιο σημαντικό χειρουργείο της καριέρας του. Δίπλα του, ανήσυχος ο εμβρυολόγος Robert Edwards.

Λίγο μετά ακούγεται το κλάμα ενός παιδιού. Η γέννηση ενός υγιούς κοριτσιού μετά από γονιμοποίηση ωαρίου έξω από το σώμα της μητέρας είναι πια πραγματικότητα! Την επομένη ημέρα, τα νέα κάνουν τον γύρω του κόσμου και το περιγράφουν σαν το θαύμα της επιστήμης. Αυτό το πρώτο παιδί είναι σύμβολο επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, και σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Γοναδοτροπίνες - Ορμόνες ή Φάρμακα?

Γοναδοτροπίνες

Στο γυναικείο οργανισμό η θυλακιοτρόπος (FSH) και η ωοχρινοτρόπος (LH) ορμόνη παράγονται στην υπόφυση και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ωρίμανσης των ωοθυλακίων στην ωοθήκη και μετέπειτα στην ωορρηξία.

Το 1961 ο Lunenfeld ανακοίνωσε την πρώτη εγκυμοσύνη μετά από  πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με εξωγενή χορήγηση ανθρώπινης εμμηνοπαυσιακής γοναδοτροπίνης, που απομόνωσε απο ούρα γυναικών σε εμμηνόπαυση. Η αρχική μορφή του φαρμάκου χαρακτηριζόταν από βιολογική αστάθεια και χαμηλή βιολογική καθαριότητα.

Ενδομητρίωση - Αινιγματική νόσος

endomitriosi

Ενδομητρίωση: Η αινιγματική και πολύπλοκη νόσος του υπογόνιμου ζευγαριού.

Δυσμηνόρροια, πυελικό άλγος, δυσπαρευνία, πόνος κατά την επαφή, κένωση ούρηση, όλα μαζί και καμία φορά κανένα από αυτά... πολλές εξετάσεις, φάρμακα, ένα παιδί που δεν έρχεται...

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com