Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και ενημερώσεις από το blog μας

έλεγχος της γυναικείας γονιμότητας

Από τι εξαρτάται και πως γίνεται ο έλεγχος της γυναικείας γονιμότητας;

Ηλικία

Οι γυναίκες γεννιούνται με σχεδόν 1 έως 2 εκατομμύρια ανώριμα ωάρια. Περίπου 400.000 από αυτά παραμένουν μέχρι την αρχή της εμμήνου ρύσεως, η οποία εμφανίζεται κοντά στην ηλικία των 12 ετών. Κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου, χάνονται αρκετές εκατοντάδες ωάρια, χωρίς όμως, να επηρεάζουν την συνολική γονιμότητά τους. Αξίζει να λάβουμε υπόψιν ότι μόνο τα πιο υγιή ωοθυλάκια θα ωριμάσουν φυσιολογικά ωάρια, ικανά να γονιμοποιηθούν και να εξελιχθούν σε υγιή έμβρυα.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η σταδιακή πτώση της γυναικείας γονιμότητας ξεκινάει στατιστικά από την ηλικία περίπου 28 ετών. Οι ερευνητές τονίζουν ότι μέχρι την ηλικία 32 ετών η διαδικασία αυτή είναι σταδιακή και αργή. Από την ηλικία 32 ετών όμως, η πτώση της γονιμότητας μπορεί να γίνεται ραγδαία σε πολλές γυναίκες, χωρίς να είναι δυνατόν ούτε να προβλεφθεί λεπτομερώς το χρονικό σημείο έναρξής της, ούτε η χρονική διάρκεια της διαδικασίας αυτής. Τέλος, στην ηλικία των 40 χρονών, στις περισσότερες γυναίκες, ο δείκτης γονιμότητας είναι πολύ χαμηλός και δυσχεραίνει έντονα την προσπάθεια τεκνοποίησης.

Η πτώση της γυναικείας γονιμότητας οφείλεται σε :

  1. Στη σταδιακή, ηλικιακή μείωση αριθμού ωοθυλάκιων και ωαρίων
  2. Στη ραγδαία, ηλικιακή μείωση αριθμού ωοθυλάκιων και ωαρίων
  3. Στη σταδιακή ηλικιακή πτώση της ποιότητας των ωαρίων / ανώμαλη ωρίμανση ωαρίων, αύξηση ωαρίων με ανώμαλη γενετική δομή (παθολογικός καρυότυπος - ανευπλοειδίες). Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι στατιστικά η γυναίκα 40 ετών, μπορεί να παράγει το χρόνο 10 ωάρια από τα οποία μόνο τα 4 θεωρούνται φυσιολογικά και ευπλοειδικά.
  4. Στη ραγδαία ηλικιακή πτώση της ποιότητας των ωαρίων
  5. Σε απρόβλεπτα και επείγοντα συμβάντα και παθήσεις στη ζωή μίας νεαρής γυναίκας όπως : Ενδομητρίωση, Χειρουργικές επεμβάσεις με μείωση όγκου ωοθηκικού ιστού.

Πώς γίνεται ο έλεγχος της γυναικείας γονιμότητας;

Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου γυναικείας γονιμότητας είναι η ετήσια γυναικολογική εξέταση η οποία εστιάζει σε :

  • υπερηχογραφική εκτίμηση αποθέματος των μικρών, ανώριμων ωoθυλακίων στις ωοθήκες, χρησιμοποιώντας δείκτη AFC ( Antral Follicular Count ). Ο δείκτης AFC > 10 εκφράζει το φυσιολογικό ωοθυλακικό απόθεμα.
  • Μέτρηση και αξιολόγηση του βιοχημικού δείκτη αποθέματος της ωοθήκης ΑΜΗ ( Anti-Mullerian Hormone ). Η AMH είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα ανώριμα ωοθυλάκια που βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα των ωοθηκών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ωοθυλακίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του AMH που μπορεί να ανιχνευτεί.
  • Τα επίπεδα AMH πέφτουν καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, που σημαίνει ότι το επίπεδο της ΑΜΗ μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας της.

Τα επίπεδα AMH μιας γυναίκας χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλους δείκτες για να προσδιοριστεί το απόθεμα των ωαρίων της και ο τρόπος αντίδρασης στα φάρμακα γονιμότητας.

axiologisi-gonimotitas-1

axiologisi-gonimotitas-2

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com