Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και ενημερώσεις από το blog μας

έλεγχος του μικροβιώματος του ενδομητρίου

Ο έλεγχος του μικροβιώματος του ενδομητρίου

Η φυσιολογική βακτηριδιακή χλοριδα του ενδομητρίου φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχής εμφύτευση του εμβρύου και την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης. Η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών και ακόμη περισσότερα επικράτηση παθολογικής χλωρίδας στο εσωτερικό της μήτρας αναμφισβήτητα συμβάλλει στης αποτυχίες της εμφύτευσης και στην μην φυσιολογική εμφύτευση, προκαλώντας παλινδρόμησης, αποβολές και ακόμη πρόωρο τοκετό.

Η ενδομητριτιδα και χρόνια ενδομητριτιδα - η λοίμωξη του ενδομητρίου άπω αερόβια η άτυπα βακτηρίδια, διαταράξει την φυσιολογική λειτουργία του ενδομητρίου με αποτέλεσμα την εμφάνιση της υπογονιμότητας.

Επίσης οι γαλακτοβακιλλοι είναι η μοναδική κατηγορία των μικροοργανισμών που φυσιολογικά θα έπρεπε να βρίσκονται στο ενδομήτριο, παίζοντας προστατευτικό και ρυθμιστικό ρόλο.

Ο έλεγχος του μικροβιωματος του ενδομητρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε περιπτώσεις:

  • Αποτύχεις εμβρυομεταφορες με φρέσκα η αποψυγμένα έμβρυα στην διάρκεια του προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Αποτύχεις εμβρυομεταφορες με ευπλοιδικα έμβρυα ελεγμένα με διαδικασίες PGT-A, στην διάρκεια προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Αποτύχεις εμβρυομεταφορες μετά την διαδικασία Υστροσκοπησης ( FEI) - Fundus endometrial Incision, στην διάρκεια προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Στις καθ'έξιν αποβολές
  • Στις περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας με ιστορικό χρονίων κολπικων, ενδομητρικών, σαλπιγγικων λοιμώξεων

Πως γίνεται ο έλεγχος μικρόβιώματος του ενδομητρίου ?

Ο έλεγχος χρήζει την λείψει δείγματος ενδομητρίου στην διάρκεια του εμμηνορρυσίάκου κύκλου με χρήση « pipelle “. Ο έλεγχος μπορεί να εκτελεστεί στην διάρκεια διαγνωστικής Yστερώσκόπησης είτε Υστερώσκόπησης (FEI). Η σύγχρονη εργαστηριακή μεθοδολογία βασίζεται στην αναγνώριση γενετικού υλικού DNA των υπαρκτών μικροβίων, χρησιμοποιώντας το Next Generation Sequencing (NGS).

Σήμερα περιλαμβάνει την μελέτη όλου του μικροβιακού φάσματος παθολογικών μικρόβιων όπως επίσης και των φυσιολογικών γαλακτοβάκιλλων σε ένα τεστ μετά από μια δειγματοληψία.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία σε περισσότερες περιπτώσεις είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ. Συνήθως αποτελείται από σχήμα αντιβιώσεων και προβιοτικων.

 

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com