Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και ενημερώσεις από το blog μας

Organic mothercare QR

Γνωρίζεις τι σημαίνει φυσικό καλλυντικό;

Τα φυσικά καλλυντικά πληρούν μια σειρά κριτηρίων υψηλών προδιαγραφών και για αυτόν τον λόγο είναι κορυφαίας ποιότητας. Κατόπιν οδηγίας της Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης διευκρινίζεται ότι φυσικό καλλυντικό είναι αυτό που έχει παρασκευαστεί από συστατικά φυτικήςπροέλευσης. Μονο σε δύο περιπτώσεις - κερί μέλισσας και λανολίνη, επιτρέπεται η ζωική προέλευση.

90%-95% των συστατικών πρέπει να είναι φυσικής προέλευσης, καθώς επίσης και τα ελάχιστα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται, πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες εγκρίσεις φυσικότητας.

Συνίσταται, τα συστατικά των φυσικών καλλυντικών να παράγονται και λαμβάνονται με τρόπο που είναι ασφαλής για το φυσικό τους περιβάλλον. Επιτρέπονται οι διεργασίες, όπως συμπίεση και διήθηση (κυρίως έλαια και βούτυρα), απόσταξη (υδρολικά), εκχύλιση (αιθέρια έλαια) και ξήρανση (βότανα).

Οι συσκευασίες φυσικών καλλυντικών πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες και να παράγονται από δευτερογενείς πρώτες ύλες.

Τι σημαίνει οργανικό καλλυντικό;

Πρόκειται για καλλυντικά των οποίων η σύνθεση σε ποσοστό >95%, βασίζεται σε φυτικά συστατικά που λαμβάνονται από ελεγχόμενες, πιστοποιημένες, οργανικές, βιολογικές καλλιέργειες, όπου απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων ή ΓΤΟ κατά την καλλιέργεια τους.

Η βιολογική γεωργία χρησιμοποιεί φυσικές μεθόδους για την ενίσχυση των φυτών και την καταπολέμηση παρασίτων και ασθενειών. Στην παραγωγή οργανικών καλλυντικών, απαγορεύεται η χρήση των ορυκτελαίων, των parabens, SLS και των συνθετικών χρωμάτων.

Τα συστατικά φυσικών καλλυντικών

Η σύνθεση κάθε καλλυντικού, ορίζεται από το INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), και αναγράφεται στα λατινικά. Τα συστατικά αναγράφονται στην ετικέτα με τη σειρά εμφάνισης τους στο προϊόν, ξεκινώντας από αυτό με την υψηλότερη περιεκτικότητα και τελειώνοντας με τη λιγότερη.

Στα περισσότερα καλλυντικά, η πρώτη θέση στη σύνθεση είναι το νερό, συχνά καταλαμβάνει έως και το 80% του. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με συστατικά καλλυντικών που πρέπει να αποφεύγετε στην καθημερινή χρήση και ιδιαίτερα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS), δηλαδή λαυρυλοθειικό νάτριο. Είναι ένα φθηνό και πολύ δημοφιλές απορρυπαντικό που δρα ως παράγοντας αφρισμού και πλυσίματος στα καλλυντικά. Βρίσκεται σε σαμπουάν, τζελ και αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες. Θεωρείται επιθετικό απορρυπαντικό που ξεπλένει το προστατευτικό λιπιδικό στρώμα από την επιδερμίδα. Έχει ερεθιστικές ιδιότητες, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό, κνησμό, πιτυρίδα και να οδηγήσει σε ατοπική δερματίτιδα. Το πιο ήπιο SLES, δηλαδή το Sodium Laureth Sulfate, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.
  • Parabens, δηλαδή συνθετικά συντηρητικά. Τα πιο κοινά parabens στα καλλυντικά είναι το methylparaben, το ethylparaben, το butylparaben και το propylparaben. Η χρήση τους στα καλλυντικά είναι συχνά ένα αμφισβητήσιμο ζήτημα καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι επιβλαβή. Ωστόσο, πιστεύεται ότι τα parabens μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία.
  • Ορυκτέλαια. Είναι παράγωγα πετρελαίου. Στα καλλυντικά, η παραφίνη χρησιμοποιείται συχνότερα (γνωστή ως Paraffinum Liquidum, Paraffin, Synthetic Wax ή Mineral Oil), η οποία στερεί από το δέρμα το οξυγόνο, φράζει τους πόρους και αναστέλλει την ανταλλαγή αερίων και μεταβολισμού. Έχει επίσης αποασβεστωτική δράση και εμποδίζει το δέρμα να απορροφήσει άλλες ουσίες. Τα φυσικά καλλυντικά επίσης δεν χρησιμοποιούν άλλα παράγωγα πετρελαίου, όπως βαζελίνη (βαζελίνη, Pertolatum), κερεσίνη (Ceresin), αέρια που παράγονται κατά τη διαδικασία διύλισης ορυκτελαίων (Ισοπρόπνη και Ισοβουτάνιο).
  • PEG-i (συντομογραφία του πολυαιθυλενοξειδίου - Πολυαιθυλενογλυκόλη). Τα PEG-i είναι μείγματα χημικών ενώσεων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων προπυλενογλυκόλη και πολυαιθυλενογλυκόλη, και αιθυλενοξείδιο (δηλητηριώδες αέριο). Ο ρόλος των PEG στα καλλυντικά είναι για να τους δίνουν μια ομαλή και ομοιόμορφη συνοχή. Δεν χρησιμοποιούνται σε φυσικά καλλυντικά γιατί εξασθενούν το φυσικό λιπιδικό φράγμα του δέρματος, προκαλούν φλεγμονές, φράζουν τους πόρους, προκαλούν κνησμό και κνίδωση. Επιπλέον, το οξείδιο του αιθυλενίου, το οποίο μπορεί να εισέλθει στα καλλυντικά, μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να έχει καρκινογόνο δράση. Σήμανση PEG σε καλλυντικά: PEG, PPG, πολυαιθυλενογλυκόλη, carbowax, πολυαιθυλενοξείδιο, πολυαιθυλενογλυκόλη.
  • Σιλικόνες. Είναι συνθετικές χημικές ουσίες που σχηματίζονται από τα υπολείμματα που μένουν από την απόσταξη του αργού πετρελαίου. Το σώμα μας αδυνατεί να τα επεξεργαστεί και να τα αποβάλει, επομένως αποθηκεύονται μόνιμα και μπορεί να συσσωρεύονται, για παράδειγμα, στα εσωτερικά όργανα. Η παρουσία τους στα καλλυντικά είναι συζητήσιμη, όπως και η παρουσία των parabens. Στα φυσικά καλλυντικά αποφεύγεται η χρήση σιλικονών, που δεν είναι διαλυτές στο νερό και αφαιρούνται πολύ δύσκολα από την επιφάνεια του δέρματος και των μαλλιών. Η υπερβολική παρουσία σιλικόνης στα μαλλιά και το δέρμα προκαλεί υποξία, εφόσον δε λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι σιλικόνες αναγνωρίζονται εύκολα, τα ονόματά τους συνήθως τελειώνουν με -σιλοξάνη, -σιλανόλη, -μεθικόνη, -σιλικόνη. Η ομάδα των βαρύτερων σιλικονών περιλαμβάνει κυκλομεθικόνη, κυκλοπεντασιλοξάνη, τριμεθυλσιλυλαμοδιμεθικόνη και τριμεθυλσιλοξυπυριτικά.

Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, στα φυσικά καλλυντικά δεν χρησιμοποιούνται τεχνητά αρώματα και συνθετικά χρώματα, γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες, συστατικά ζωικής προέλευσης, παράγωγα συνθετικών λιπαρών οξέων και λιπαρών αλκοολών και παράγωγα χλωριούχου αμμωνίου.

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com