Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και ενημερώσεις από το blog μας

συντήρησης γονιμότητάς

Κατάψυξη ωαρίων και διαδικασία «συντήρησης γονιμότητάς» ( social freezing)

Κατάψυξη ωαρίων σε νέες γυναίκες, ηλικίας 28 μέχρι 35 ετών με αποδεδειγμένο υψηλό δείκτη γονιμότητας μπορεί να θεωρηθεί ως προληπτική πράξη και να εξασφαλίσει την προοπτική μιας νέας γενιάς γυναικών. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα τους διαφυλάξει τη μελλοντική δυνατότητα τεκνοποίησης, χρησιμοποιώντας, στην πλειοψηφία τους, ευπλοειδίες, τα κατεψυγμένα ωάριά τους.

Κατάψυξη ωαρίων σε γυναίκες ηλικίας 28 μέχρι 40 ετών με αποδεδειγμένο χαμηλό δείκτη γονιμότητας αποτελεί αφενός προληπτική και αφετέρου θεραπευτική πράξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αυτές τις ηλικίες είναι πιθανόν να παρατηρηθεί ραγδαία πτώση της γονιμότητας που ίσως δυσκολέψει ή καταστήσει αδύνατη την τεκνοποίηση.

Η υαλοποίηση των ωαρίων (vitrification) έχει εισαχθεί στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες. Πρόκειται για το πρωτόκολλο κρυοσυντήρησης, σύμφωνα με το οποίο, υψηλές συγκεντρώσεις κρυοπροστατευτικού υλικού χρησιμοποιούνται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, ελαττώνεται απότομα η θερμοκρασία και εμβαπτίζεται άμεσα το βιολογικό υλικό σε υγρό άζωτο.

Κατά την υαλοποίηση των ωαρίων τα μόρια κινούνται ολοένα και λιγότερο. Καθώς η θερμοκρασία βρίσκεται κάτω των -100οC, δημιουργείται μια σταθερή δομή, μετατρέποντας ουσιαστικά το βιολογικό υλικό σε «υαλώδη» μάζα. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η «κατάψυξη», με την πραγματική έννοια της λέξης και ο σχηματισμός πάγου, ως επακόλουθο. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, πως η τεχνική είναι ιδιαίτερα γρήγορη, βελτιώνει θεαματικά την αποτελεσματικότητα της κρυοσυντήρησης, ενώ παράλληλα προσφέρει ποσοστά επιβίωσης ωαρίων, μετά την απόψυξη, που ξεπερνούν το 97%-99%.

Σε περίπτωση συντήρησης γονιμότητας, με τη μέθοδο αυτή, τα ωάρια διατηρούνται στην ηλικία της γυναίκας κατά την κατάψυξή τους, ανεξαρτήτως με το χρόνο απόψυξής τους. Αποφεύγεται μ’ αυτόν τον τρόπο η αρνητική επίδραση του χρόνου πάνω στην ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας.

Όλη η διαδικασία συντήρησης γονιμότητας είναι απλή, σύντομη και χωρίζεται σε τρία στάδια :

1. Στάδιο προετοιμασίας για την διαδικασία.

Διεκπεραίωση των απαραίτητων εξετάσεων όπως:

  • FSH, LH, AMH (2-6 ημέρα του κύκλου)
  • Γενική αίματος + PTT, PT
  • Ομάδα αίματος + Rhesus
  • TSH, T3, T4 (ορμόνες του θυρεοειδή
  • HBSAg, anti HCV, HIV, VDRL
  • Υπερηχογράφημα έσω γενετικών οργάνων

- Προμήθεια διεγερτικών φαρμάκων
- Ενημέρωση σχετικά με ισχύοντες κανόνες των άρθρων του Ν 3305/2005/ Ν 4272/2014 / και όλες οι κανονιστικές Απόφασης της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

2. Διαδικασία φαρμακευτικής διέγερσης και λήψης ωαρίων

Η διαδικασία φαρμακευτικής διέγερσης ωοθηκών έχει σκοπό την ωρίμανση μεγαλύτερου αριθμού ωοθυλακίων, προκειμένου να συλλεχθεί με ασφαλή τρόπο, όσο είναι δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ώριμων ωαρίων. Η φάση αυτή διαρκεί περίπου 10 μέχρι 14 ημέρες και τελειώνει με τη διαδικασία δια- κολπικής λήψης ωάριων. Τα σημερινά πρωτόκολλα διέγερσης με χρήση ανταγωνιστή, εξασφαλίζουν το μέγιστο έλεγχο, ασφάλεια και αποφυγή επιπλοκών και υπερδιεγέρσεων.

3. Κρυοσυντήρηση των “φυσιολογικών”, ώριμων, ληφθέντων ωαρίων με την μέθοδο υαλοποίησης.

References :
The future of reproduction
Antonio Pellicer, M.D., Daniela Galliano, M.D.

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com