Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και ενημερώσεις από το blog μας

Καινοτομίες στην IVF

Καινοτομίες στην IVF

Υστεροσκόπηση με διαδικασία FEI (Fundus Endometrial Incision), πρώην endometrial scratching

Σε πολλές περιπτώσεις, πριν την εμβρυομεταφορά, στους ασθενείς μας προσφέρεται η διαδικασία FEI μαζί με τη διαγνωστική υστεροσκόπηση, η οποία αντικατέστησε πλήρως την παλιά μέθοδο γνωστή ως scratching του ενδομητρίου.

Πρόκειται για ενδοσκοπική διατομή της ανώτερης στιβάδας του ενδομητρικού επιθηλίου της κοιλότητας της μήτρας μέχρι την εμφάνιση των πρώτων αγγείων. Η διαδικασία αυτή γίνεται με χρήση μόνο ενδοσκοπικού μικροψαλιδιού σε βάθος 2-4mm, χωρίς τη χρήση ηλεκτροπηξίας. Παράλληλα, αξιολογείται η ορθότητα της κοιλότητας της μήτρας ως προς την ανατομική δομή, την ύπαρξη διαφράγματος, μικροπολύποδων και την φυσιολογική η μην, εμφάνιση του βλεννογόνου με παράλληλη ενδοσκοπική διόρθωση τυχόν ανωμαλιών που διαπιστώνονται.

Το αναδυόμενο, καινούργιο αυλάκι ενδομητρίου προάγει και ευνοεί την εμφύτευση του εμβρύου μετά την έμβρυο μεταφορά, με βάση τον μηχανισμό ανατομικής διόρθωσης των ευρημάτων που βρέθηκαν και την ανοσοφλεγμονώδη διεγερτική αντίδραση που ακολουθεί.

Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής διαδικασίας, εάν υπάρχουν δικαιολογημένες ενδείξεις, λαμβάνεται επίσης στοχευμένη βιοψία ενδομητρίου για τη διενέργεια γενετικών εξετάσεων, π.χ. μοριακή ανάλυση του μικροβιώματος του ενδομητρίου, (γνωστή ως EMMA - ανάλυση ενδομητρίου μικροβιώματος) δοκιμή χρόνιας φλεγμονής του ενδομητρίου (γνωστή ως ALICE - ανάλυση λοιμώδους χρόνιας ενδομητρίτιδας ) ή μια εξέταση που προσδιορίζει εξατομικευμένο παράθυρο εμφύτευσης, γνωστή ως δοκιμή ERA ή δοκιμή beREADY).

Η διαδικασία συνίσταται στον κύκλο που προηγείται της εμβρυομεταφοράς. Από τη 2η ημέρα του παραπάνω κύκλου χορηγούνται αντισυλληπτικά χάπια (Mercilon, Jasmine) μια ταμπλέτα καθημερινά σύμφωνα με το πρόγραμμα ρουτίνας. Το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την εκτέλεση της διαδικασίας τις ημέρες 7 έως 16 (ημέρες κύκλου). Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και απαιτεί καταστολή με μέθη.

Παρακαλούμε παρακολουθήστε την παρουσίασή μας σχετικά με την υστεροσκοπική διαδικασία FEI.

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com