Αδιαπραγμάτευτα, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο κλάδος της επιστήμης με τα περισσότερα άλματα και τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις. Και αυτό γιατί έγινε το πεδίο εκείνο όπου η επιστημονική έρευνα συνδυάστηκε με τεχνολογία αιχμής και αυτά με τη σειρά τους βρήκαν εφαρμογή στον πιο όμορφο και αγνό στόχο, τη δημιουργία υγιών παιδιών.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF = In Vitro Fertilization) είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Time-lapse τεχνολογία
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον εδώ και ήρθε για να μείνει! Τα σύγχρονα εργαστήρια κάνουν χρήση της τεχνολογίας Time-lapse monitoring προκειμένου να γίνει η επιλογή του κατάλληλου εμβρύου τόσο για μεταφορά όσο και για κρυοσυντήρηση αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχής εμφύτευσης του εμβρύου στην υποψήφια μητέρα. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους επιστήμονες να έχουν φωτογραφική απεικόνιση των εμβρύων στα διάφορα στάδια της καλλιέργειας στο εργαστήριο, αποκτώντας πλήρη εικόνα των μορφολογικών και μορφοκινητικών χαρακτηριστικών τους.
Έτσι εικόνες από τα έμβρυα λαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εμφανίζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με το κατάλληλο λογισμικό. Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτή η αδιάκοπη και λεπτομερής παρακολούθηση των εμβρύων και της ανάπτυξής τους από τη στιγμή της γονιμοποίησης μέχρι και τη στιγμή της εμβρυομεταφοράς ή της κατάψυξής τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η απομάκρυνσή τους από τον κλίβανο.
Στο Assisting Nature IVF & Genetics η τεχνολογία αυτή παρέχεται ήδη από το 2018 επιτρέποντάς μας να καλλιεργούμε τα έμβρυα και να παρακολουθούμε την πρόοδό τους σε συνθήκες απόλυτα ασφαλείς και σταθερές, με εικόνες της εξέλιξής τους σε κάθε στάδιο ανάπτυξής τους. Αυτό βοηθά τον εμβρυολόγο να αξιολογήσει κάθε ζωτικό στάδιο ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου.
Κρυοσυντήρηση Ωαρίων
Από την εποχή που είχαμε τη γέννηση του πρώτου παιδιού με χρήση κατεψυγμένου ωαρίου το 1986, η μέθοδος της κρυοσυντήρησης των ωαρίων με την μέθοδο της υαλοποίησης έχει εξελιχθεί σημαντικά δίνοντας μας ανώτερης ποιότητας ωάρια και συνεπώς αυξημένα ποσοστά θετικών κυήσεων. Η επιστημονική έρευνα στο πεδίο αυτό δίνει πλέον στις γυναίκες την δυνατότητα να κάνουν χρήση της κρυοσυντήρησης των ωαρίων τους και για κοινωνικούς λόγους.
Η συντήρηση γονιμότητας (social freezing) δίνει στη γυναίκα τη δυνατότητα να επιλέξει το χρόνο τεκνοποίησης και να προγραμματίσει την υλοποίησή της ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία με γενετικό υλικό καλής ποιότητας.
Με τον τρόπο αυτό μια νεαρή γυναίκα μπορεί να αναβάλει την τεκνοποίηση για προσωπικούς λόγους και όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή να κάνει χρήση των κατεψυγμένων – αποψυγμένων ωαρίων της μειώνοντας έτσι και την πιθανότητα δημιουργίας παθολογικών εμβρύων από τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες που σχετίζονται με ωάρια προχωρημένης ηλικίας. Ακολούθως, γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο μπορούν να επιλέξουν να κάνουν κρυοσυντήρηση ωαρίων.
Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση
H τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορούσε να μην έχει επηρεάσει και την διαδικασία της μεθόδου Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης, η οποία προσφέρει την δυνατότητα επιλογής για μεταφορά υγειών εμβρύων προς το παρόν μόνο μέσω της βιοψίας των κυττάρων τoυς την 5η ημέρα της ανάπτυξής τους (στάδιο βλαστοκύστης). Δημιουργώντας μικρό άνοιγμα με Laser στο έξω προστατευτικό κάλυμμα του εμβρύου (βιοψία), αφαιρείται ένας μικρός αριθμός κυττάρων με σκοπό τον γενετικό τους έλεγχο.
Και λέμε προς το παρόν γιατί η επιστημονική έρευνα στον τομέα αυτό έχει εστιάσει έτσι ώστε στο εγγύς μέλλον να μπορούμε να γνωρίζουμε την γενετική σύσταση των εμβρύων μη επεμβατικά, χωρίς βιοψία, αναλύοντας το DNA των κυττάρων τους από ενναλακτικές πηγές. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται μη επεμβατική PGT (niPGT) και είναι το όραμα της επιστημονικής ομάδας της «Assisting Nature». Γιατροί, εμβρυολόγοι και γενετιστές της μονάδας μας είναι ταγμένοι στην εφαρμογή και δημιουργία καινοτόμων διαδικασιών στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έχοντας μια μακρόχρονη και εξαιρετικά πετυχημένη πορεία στον τομέα της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις πλατφόρμες ανάλυσης γενετικών ανωμαλιών που θα κάνουν την συγκεκριμένη εξέταση να γίνεται με περισσότερη ακρίβεια και χαμηλότερο κόστος.