Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και ενημερώσεις από το blog μας

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Εξωσωματική γονιμοποίηση... με τον πιο φυσικό τρόπο.

Αν και η πρώτη επιτυχής εξωσωματική,1978, πραγματοποιήθηκε σε φυσικό κύκλο, από τότε έχει αντικατασταθεί ευρέως από την εξωσωματική γονιμοποίηση με διέγερση των ωοθηκών. Η χρήση των εξωγενών γοναδοτροπινών ελλάτωσε το ποσοστό ακύρωσης των κύκλων, αύξησε των αριθμό των ανακτώμενων ωαρίων οδηγώντας σε μεγαλύτερο αριθμό εμβρύων και κατ’επέκταση σε υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Τα τελευταία χρόνια όμως η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει επικεντρωθεί στην εύρεση μεθόδων με σκοπό να γίνει πιό φιλική για τη γυναίκα. Η επιστροφή λοιπόν στο φυσικό κύκλο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση.

Tι ακριβώς είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο;

Η παρακολούθηση του ενός ωοθυλακίου που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας, η παρακέντηση του, η ανάκτηση του ωαρίου, η γονιμοποίηση του από το σπέρμα του συντρόφου και τελικά η μεταφορά του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

Είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο κατάλληλη για όλες τις γυναίκες;

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες με φυσιολογικό εμμηνορρυσιακό κύκλο, οι οποίες δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν  να υποβληθούν σε διέγερση των ωοθηκών. Επιπλέον, απευθύνεται ιδιάιτερα στις γυναίκες εκείνες οι οποίες αποκαλούνται ‘φτωχές ανταποκρίτριες’ μια και έχουν υποβληθεί ανεπιτυχώς σε μεγάλο αριθμό προσπαθειών IVF με υψηλές δόσεις ορμονών. Αυτες οι γυναίκες μπορούν να προσπαθήσουν κάποιους IVF φυσικούς κύκλους με το δικό τους παραγόμενο ωάριο μια και η φαρμακευτική διέγερση δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτα περισσότερο.

Ποιές είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο;

Μόνο μια στις τρεις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο θα φτάσει στην εμβρυομεταφορά. Είτε γιατί η γυναίκα το συγκεκριμένο μήνα δεν παράγει ωάριο είτε δεν γονιμοποιείται ή μπορεί να μην είναι καλής ποιότητας, ώστε να προχωρήσει το ζευγάρι στην εμβρυομεταφορά. Οι πιθανότητες όμως ανά εμβρυομεταφορά μπορεί να αγγίξουν και το 40% , ποσοστό πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι η πιθανότητα κύησης μετά από κλασσική εξωσωματική, κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35%. Το δε αθροιστικό ποσοστό κύησης μπορεί να ξεπεράσει το 35% μετά από 4 συνεχόμενους IVF-φυσικούς κύκλους.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο;

Στο πλαίσιο ασθενών με φτωχή ανταπόκριση, η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο θα μπορούσε να αποδώσει μια καλύτερη ποιότητα ωαρίων που προέρχεται από το φυσικά επιλεγμένο ωοθυλάκιο και να επιτρέψει τη μεταφορά του εμβρύου σε ένα ενδομήτριο του οποίου η δεκτικότητα δεν έχει επιρεαστεί από τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων όπως κατά την κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση.

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο πέρα από την απουσία λήψης ορμονών για τη δίεγερση των ωοθηκών και σαφώς το ελαττωμένο κόστος ειναι επιπλέον η μηδενική πιθανότητα συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών και πολύδυμων κυήσεων.

Το σημαντικότερο όμως για τη γυναίκα είναι ότι μπορεί να μείνει έγκυος με έναν πιο «φυσικό» τρόπο, λιγότερο περίπλοκο και αγχωτικό χωρίς να ακολουθήσει πολύπλοκα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών ,εύκολο να γίνει και μπορεί να επαναληφθεί σε μηνιαία βάση, αυξάνοντας έτσι τη συνολική πιθανότητα επιτυχίας.

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com