Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και ενημερώσεις από το blog μας

Σπερματέγχυση  ( IUI ) - εξελίξεις

Σπερματέγχυση ( IUI ) - εξελίξεις και νέα δεδομένα στην απλούστερη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής :

Ο έλεγχος της πραγματικής ποιότητας του σπέρματος πριν ξεκινήσετε το ταξίδι της γονιμότητας σας, μπορεί να μειώσει τη σπατάλη πολύτιμου χρόνου , οικονομικών δαπανών και, κυρίως, τον συναισθηματικό πόνο, που μπορεί να είναι το πιο οδυνηρό κόστος από όλα.

DFI (DNA Fragmentation Assay) ή (DNA Fragmentation Index) Η δομή της χρωματίνης του σπέρματος (Sperm chromatin structure assay /SCSA/ the DNA-sociated proteins) μπορεί να μετρηθεί με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμασιών COMET, TUNEL, HALO καθώς και με κυτταρομετρία ροής μετά από έκθεση σε οξύ και χρώση.

Αυτές οι δοκιμές μετρούν τον βαθμό κατακερματισμού του DNA μετά από χημική πίεση του συμπλέγματος DNA του σπέρματος-χρωματίνης και μπορούν έμμεσα να αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της ακεραιότητας του DNA του σπέρματος. Η βλάβη του DNA του σπέρματος έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται άμεσα με ανδρική υπογονιμότητα, και συγκεκριμένα με χαμηλό ποσοστό γονιμοποίησης των ωαρίων, μειωμένη εμφυτευτική ικανότητα του εμβρύου, καθώς και καθέξιν αποβολές.

# Κριτήρια ποιότητος σπέρματος για εκτέλεση ενδομήτριας
1 Μορφολογία σπέρματος > 4%
2 Λευκοκύτταρα > 1 million/ml ( ENDZ )
3 Συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων μετά την επεξεργασία > 5 million
4 Κατακερματισμός DNA σπέρματος (SCD) < 20%

Μέτρηση του οξειδωτικού στρες του σπέρματος.

Το οξειδωτικό στρες είναι αποτέλεσμα της παραγωγής ελεύθερων ριζών οξυγόνου από τα κύτταρα. Η παραγωγή ελεύθερων ριζών σε μικρές ποσότητες είναι φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων, το οποίο ισχύει και για την περίπτωση των σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, διάφοροι στρεσογόνοι περιβαλλοντικοί παράγοντες (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, άσκηση, κ.ά.) μπορεί να οδηγήσουν στη δραματική αύξηση των ελεύθερων ριζών, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τις φυσιολογικές κυτταρικές λειτουργίες.

Ειδικότερα, το οξειδωτικό στρες στο σπέρμα είναι ένας βασικός αιτιολογικός παράγοντας της ανδρικής υπογονιμότητας, ιδίως στην ιδιοπαθή και ανεξήγητη υπογονιμότητα, καθώς συνδέεται με τον κατακερματισμό του DNA των σπερματοζωαρίων. Η μέτρηση του οξειδωτικού στρες είναι ενδεικτική της ικανότητας του σπερματοζωαρίου να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου ή άλλες οξειδωτικές ουσίες, ώστε να αντιστραφούν οι αρνητικές επιπτώσεις τους στη φυσιολογική λειτουργία τους.

Η οξειδοαναγωγική ισορροπία του σπέρματος μπορεί πλέον να ελεγχθεί χάρη σε νέες, γρήγορες και αποτελεσματικές τεχνολογίες, όπως το MiOXSYS Analyzer. Το MiOXSYS αποτελεί ένα διαγνωστικό τεστ που εκτιμά άμεσα και ποσοτικά τα επίπεδα οξειδωτικού στρες στο δείγμα σπέρματος του άντρα και παρέχει σημαντικές διαγνωστικές πληροφορίες, σε συνδυασμό με το σπερμοδιάγραμμα.

Η διάγνωση της οξειδοαναγωγικής ανισορροπίας του σπέρματος είναι σημαντική Και για την απόφαση και τον καθορισμό της θεραπείας με αντιοξειδωτικά ή βιταμίνες. Οι τιμές του οξειδωτικού στρες υποδεικνύουν την αναγκαιότητα και την συνιστώμενη δοσολογία των ουσιών αυτών.

ZyMōt - ένας καινοτόμος, φυσικός, τρόπος για την απομόνωση υγιέστερων σπερματοζωαρίων

Τις τελευταίες δεκαετίες της αναπαραγωγικής ιατρικής, οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι ασθενείς επιτυγχάνουν τα όνειρά τους. Παρά την πρόοδο αυτή, η επεξεργασία του σπερματικού υλικού εξακολουθεί να γίνεται με τη διαδικασία της φυγοκέντρισης. Μέχρι τώρα.

Οι συσκευές διαχωρισμού σπέρματος ZyMōt είναι ένας καινοτόμος, φυσικός, απλός τρόπος για την απομόνωση υγιέστερων σπερματοζωαρίων, με την καλύτερη δυνατή απόδοση για τις διαδικασίες της Ενδομήτριας Σπερματέγχυσης (IUI) και της Μικρογονιμοποίησης (ICSI). Με λιγότερα βήματα και χωρίς τη φυγοκέντριση του δείγματος, συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση του κύκλου εξωσωματικής ενός ασθενούς και αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Οι συσκευές ZyMōt μιμούνται τη φύση, προσομοιάζοντας τα φυσικά εμπόδια της οδού του τραχήλου και της μήτρας που πρέπει να περάσει το σπερματοζωάριο για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση. Συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας του σπερματικού υλικού, αποφεύγεται η φυγοκέντριση και πετυχαίνουμε σχεδόν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα κατακερματισμού του DNA (DFI) και οξειδωτικού στρες καθώς και αυξημένα ποσοστά γονιμοποίησης και ευπλοειδίας.

H συσκευή ZyMōt Multi (850μL) είναι κατάλληλη για σχεδόν κάθε ασθενή με κινητά σπερματοζωάρια και χρησιμοποιείται με επιτυχία από τις κλινικές γονιμότητας παγκοσμίως, προσφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να «ταλαιπωρείται» παραπάνω το δείγμα του ασθενούς. Φυσιολογικά δείγματα σπέρματος, δείγματα χαμηλότερου αριθμού και κινητικότητας, υψηλού ιξώδους καθώς και κατεψυγμένα μπορούν εξίσου να χρησιμοποιηθούν από τη συσκευή ZyMōt Multi (850μL) αποτελεσματικά.

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com