Η εμμηνόπαυση: ένα φυσιολογικό στάδιο στην ζωη σας

Εμμηνόπαυση: ένα φυσιολογικό στάδιο στην ζωη σας

Εμμηνόπαυση

O ρόλος των θηλυκών γεννητικών ορμονών

Θηλυκές ορμόνες: Καθ' όλη την αναπαραγωγική περίοδο της ζωής σας, από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σας παράγουν ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, κατά κυκλικό τρόπο.

Τα οιστρογόνα εκκρίνονται κυρίως κατά το πρώτο ήμισυ του εμμηνορρυσιακού κύκλου, έως την ωορρηξία και η προγεστερόνη κατά το δεύτερο ήμισυ του κύκλου.

Οι ορμόνες αυτές κυκλοφορούν στο αίμα και επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. Η ισχύς της επίδρασης τους σε κάθε συγκεκριμένο σημείο του σώματος εξαρτάται από την ευαισθησία των σχετικών ιστών και οργάνων.

Δράση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στα θηλυκά γεννητικά όργανα

Ωρίμανση και σωστή λειτουργία των γεννητικών οργάνων, καθώς και ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών φύλου (τριχοφυία του εφηβαίου, θηλυκό σχήμα σώματος). Καλός μυϊκός τόνος του κολπικού τοιχώματος, διέγερση των κολπικών εκκρίσεων. Ρύθμιση όλων των αναπαραγωγικών λειτουργιών (ωορρηξία, γονιμοποίηση, κύηση), ιδιαίτερα, προετοιμασία του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας (του βλεννογόνου) για πιθανή υποδοχή γονιμοποιημένου ωαρίου.

Δράση των οιστρογόνων στα άλλα όργανα

  • Βελτίωση της ελαστικότητας και της ενυδάτωσης του δέρματος
  • Προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
  • Αύξηση της πυκνότητας και της δύναμης της οστικής μάζας.
  • Ευεργετική επίδραση στη διάθεση.
  • Διατήρηση της γνωσιακής λειτουργίας, με άλλα λόγια, της μνήμης.

Τι είναι n εμμηνόπαυση;

Ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή σας. 

Όταν πλησιάζει η εμμηνόπαυση, κατά μέσο όρο στην ηλικία των 51 ετών, η λειτουργία των ωοθηκών γίνεται απρόβλεπτη, οι ποσότητες των ορμονών που εκκρίνονται σταδιακά μειώνονται και η περίοδος γίνεται άτακτη. Η φάση αυτή, κατά την οποία οι γυναίκες βιώνουν τις πρώτες εξάψεις τους, είναι γνωστή ως «περιεμμηνόπαυση» και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως χρόνια.

Η δυσφορία που μπορεί φυσιολογικά να προηγείται κάθε περιόδου (πρήξιμο και ευαισθησία του στήθους, φούσκωμα, ευερεθιστότητα κλπ.) τείνει να διαρκεί περισσότερο κατά τη φάση αυτή. Οι ωοθήκες σταματούν στη συνέχεια να λειτουργούν και διακόπτεται η έκκριση οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτή είναι η εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση επιβεβαιώνεται όταν ο εμμηνορρυσιακός κύκλος (και επομένως η ωορρηξία) και η περίοδος σταματήσουν οριστικά.

Το προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών ολοένα αυξάνεται. Είναι λοιπόν πιθανόν ότι θα ζήσετε ακόμα περίπου 30 χρόνια χωρίς την προστασία που παρέχουν αυτές οι ορμόνες. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δίνει στο σώμα σας τις ορμόνες που του λείπουν: επιδρά κατά των άμεσων επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης και μειώνει τους απορρέοντες μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η διακοπή έκκρισης των γεννητικών ορμονών, ιδιαίτερα της έκκρισης οιστρογόνων, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά δεν επηρεάζουν όλες τις γυναίκες και διαφέρουν ως προς τη βαρύτητα από γυναίκα σε γυναίκα. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Μην διστάζετε να τα συζητήσετε με το γιατρό σας.

Εξάψεις

Πρόκειται για ένα από ταπρώτα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε κατά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Προκαλούν ένα αίσθημα υπερβολικής ζέστης, με εφίδρωση και σημειώνονται οποιαδήποτε στιγμή,νύχτα ή μέρα. Μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας, να οδηγήσουν σε αϋπνία και κόπωση.

Κολπική ξηρότητα και ακράτεια

Η έλλειψη οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, κάνοντας οδυνηρή τη σεξουαλική επαφή, καθώς και ακράτεια ούρων (κατά την άσκηση ή όταν γελάτε ή βήχετε, για παράδειγμα). Οι επιπτώσεις αυτές της εμμηνόπαυσης είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση με το σύντροφο σας.

Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να συζητήσουν τα προσωπικά τους προβλήματα. Μην διστάζετε να τα συζητάτε με το γιατρό σας πριν γίνουν ενοχλητικά, γιατί υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία

Αλλαγές στην όψη σας

Λόγω των ορμονικών μεταβολών κατά την εμμηνόπαυση, η μέση και η κοιλιά σας έχουν την τάση να αυξάνονται και το σώμα σας γίνεται λιγότερο θηλυκό ως προς το σχήμα του.Επιπλέον, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν τάση προς αύξηση του βάρους τους με την πάροδο της ηλικίας.

Αλλαγές στο δέρμα σας

Η ορμονική ανεπάρκεια που συνδέεται με την εμμηνόπαυση εντείνει την επίδραση της φυσιολογικής γήρανσης και των περιβαλλοντικών παραγόντων: το δέρμα σας γίνεται λεπτότερο, ξηρότερο, λιγότερο ελαστικό και οι ρυτίδες γίνονται εντονότερες.

Μεταπτώσεις της διάθεσης

Στην ηλικία των 50 περίπου μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε κατάθλιψη, να υποφέρετε από μεταπτώσεις της διάθεσης και να αισθάνεστε κόπωση. Αυτό οφείλεται στα συμπτώματα και στις αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και με ορισμένα άλλου είδους συμβάντα που σημειώνονται σε αυτή την περίοδο της ζωής σας (παιδιά που φεύγουν από το σπίτι, επικείμενη συνταξιοδότηση κλπ.).

Ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος της οστεοπόρωσης

Η έλλειψη οιστρογόνων κάνει τα οστά βαθμιαία πιο εύθραυστα. Στην ηλικία των 60 περίπου, μπορεί να πάσχετε από οστεοπόρωση, η οποία ευθύνεται για πόνους στην πλάτη, συμπίεση της σπονδυλικής στήλης και μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε κατάγματα της λεκάνης.

Αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο

Τα οιστρογόνα ασκούν ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και στην ισορροπία μεταξύ «καλής» και «κακής» χοληστερόλης. Για το λόγο αυτό, οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η προστασία αυτή σταδιακά μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Πώς να αντιμετωπίσετε την εμμηνόπαυση

Για να αντιμετωπίσετε την εμμηνόπαυση και να επωφεληθείτε κατά to βέλτιστο τρόπο από την ορμονική αγωγή, υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Σας παραθέτουμε εδώ κάποιες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή που θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε καθ' όλη τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης σας.

Τι μπορείτε να κάνετε από μόνη σας

Τακτική άσκηση. Με την πάροδο της ηλικίας, η μυική μάζα τείνει να μειώνεται, ενώ ο λιπώδης ιστος τείνει να αυξάνεται. Οι μύες χρησιμοποιούν [μεγάλο αριθμό θερμίδων. Η τακτική σωματική άσκηση (βάδισμα, ανέβασμα σκάλας, άσκηση, κολύμπι κλπ.) θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το μυϊκό ιστο. το θηλυκό σώμα σας, καλό φυσικό τόνο και τον έλεγχο του σωματικού σας βάρους. Η σωματική άσκηση ασκεί μηχανική επίδραση που διεγείρει την ανανέωση της οστικής μάζας. Πιο αποτελεσματικά για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι τα αθλήματα όπως (βάδισμα, τζόκινγκ, τένις κλπ.).

Η τακτική άσκηση προσαρμοσμένη στις δυνατότητες σας είναι αποτελεσματικότερη από την έντονη, ευκαιριακή άσκηση. Καθώς ενεργοποιεί το κυκλοφορικό σύστημα, η σωματική άσκηση συμβάλλει επίσης στην πρόληψη ή στη βελτίωση των κυκλοφορικών προβλημάτων. Η άθληση σας βοηθά επίσης να κοιμάστε και σας προσφέρει ένα αίσθημα ευεξίας.

Να ακολουθείτε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Με την ίδια πρόσληψη τροφής, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αυξήσετε το σωματικό σας βάρος μετά την ηλικία των 50 ετών: οι μύες σας καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και συσσωρεύετε περισσότερο λίπος. Μία ισορροπημένη δίαιτα θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών (απαραίτητη για τους μυς σας), την πρόσληψη ασβεστίου (για δύναμη των οστών) και την πρόσληψη βιταμινών (για παράδειγμα, βιταμίνης D η οποία βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου).

Να φροντίζετε τον εαυτό σας

Το να παραμείνετε σωματικά και διανοητικά ενεργητική και να φροντίζετε το σώμα και το δέρμα σας, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε θετικά τα χρόνια που έρχονται.

Να ακολουθείτε σωστά την αγωγή σας 

O γιατρός σας σας συνέστησε αγωγή ρινικής χορήγησης, θα επωφεληθείτε κατά το μέγιστο από την αγωγή αυτή και θα προστατεύσετε ία οστά, την καρδιά και τις αρτηρίες σας εάν την ακολουθήσετε τακτικά για αρκετά χρόνια. Και να μιλάτε στο γιατρό σας. Μαθαίνοντας για την εμμηνόπαυση και την αγωγή σας, θα αισθανθείτε ότι συμμετέχετε ενεργά και θα είστε πιο ευαισθητοποιημένη ώστε να «αντιμετωπίσετε» την εμμηνόπαυση μακροπρόθεσμα.

Θυμηθείτε..

Μην διστάζετε να μιλάτε στο γιατρό σας. Μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα σας, να σας εξηγήσει τα διαφορετικά είδη θεραπείας και να σας βοηθήσει να πάρετε σωστές αποφάσεις μετά από ενημέρωση. Να θυμάστε ότι οι τακτικές εξετάσεις θα σας βοηθούν να εξισορροπείτε την αγωγή σας και να βεβαιώνεστε ότι έχετε την ιατρική παρακολούθηση που  είναι αναγκαία για αυτή την περίοδο της ζωής σας @Dr.Najdecki

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com