Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και ενημερώσεις από το blog μας

Υστεροσκόπηση

Τι είναι η Υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική μέθοδος διερεύνησης της ενδομήτριας κοιλότητας, του εσωτερικού δηλαδή της μήτρας όπου γίνεται η εμφύτευση του εμβρύου και φιλοξενείται η εξελισσόμενη κύηση. Κατά την υστεροσκόπηση μια λεπτή κάμερα, υστεροσκόπιο, διέρχεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας, το οποίο διατείνεται με τη χρήση φυσιολογικού ορού.

Έτσι μας επιτρέπει την αξιολόγηση του σχήματος της ενδομήτριας κοιλότητας, τoν έλεγχο των σαλπιγγικών στομίων, του ενδοτραχηλικού αυλού και την αναγνώριση παθολογίας αυτών. Η εξέταση μπορεί να αναδείξει την ύπαρξη συγγενούς ανωμαλίας της μήτρας (διάφραγμα), ενδομητρικού πολύποδα, υποβλεννογονιου ινομύωματος ή ενδομητρικών συμφύσεων που παραμορφώνουν την ενδομήτρια κοιλότητα και εν δυνάμει να παρεμποδίζουν την εμφύτευση και την επίτευξη κύησης.

Ποιες είναι οι ενδείξεις;

  • Ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Επαναλαμβανόμενες απώλειες κύησης
  • Υποψία ενδομητρικού πολύποδα
  • Υποψία υποβλεννογόνιου ινομυώματος
  • Υποψία διαφράγματος
  • Υποψία ενδομητρικών συμφύσεων (Asherman Syndrome)
  • Mηνομητρορραγίες
  • Aνώμαλο και πεπαχυμένο ενδομήτριο
  • Λεπτό ενδομήτριο
  • Υποψία ενδομητρίτιδας

Πότε διενεργείται η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση, κατά προτίμηση, πραγματοποιείται γύρω στην 8η με 12η μέρα του κύκλου, κατά τη διάρκεια της ωοθηλακικής φάσης και μετά το πέρας της εμμήνου ρύσεως, με ή χωρίς την χρήση αντισυλληπτικών δισκίων.

Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση;

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ή χωρίς αναισθησία. Σε περίπτωση που λάβετε αναισθησία θα σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε το σχετικό προεγχειρητικό έλεγχο και να παραμείνετε νηστική και διψασμένη για τουλάχιστον 8ώρες πριν την επέμβαση. Αν κατά την εξέταση αναδειχθεί κάποια παθολογία η εξέταση από διαγνωστική μπορεί να μετατραπεί σε επεμβατική και να ακολουθήσει η αφαίρεση ή διόρθωση της βλάβης. Παυσίπονα και αντιβίωση χορηγούνται κατά την επέμβαση ή μετεγχειρητικά. Αν ληφθεί βιοψία ή εξαιρεθεί κάποιο μόρφωμα αυτά αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση και το αποτέλεσμα λαμβάνεται εντός μιας εβδομάδας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Οι κύριες επιπλοκές είναι η αιμορραγία και ο πόνος. Μετά την υστεροσκόπηση αναμένεται ήπια αιμόρροια από τον κόλπο και πόνοι στην κοιλιακή χώρα σαν κράμπες περιόδου. Το αιματάκι μπορεί να κρατήσει και μια βδομάδα ενώ η κοιλιακή ενόχληση βελτιώνεται μέσα σε 1-2 μέρες και αντιμετωπίζεται εύκολα με ήπια αναλγητικά. Πολύ σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί μια οπή στο τοίχωμα της μήτρας και να χρειαστεί να νοσηλευτείτε προληπτικά ενώ σπανιότερα μπορεί να προκληθεί μόλυνση της μήτρας.

Οδηγίες για μετά την υστεροσκόπηση;

Μετά την επέμβαση παραμένετε στην κλινική για παρακολούθηση για μια ώρα και στη συνέχεια μπορείτε να αποχωρήσετε αποφεύγοντας να οδηγήσετε η ίδια αν έχετε υποβληθεί σε αναισθησία. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε μετά από 2 ώρες. Καλό θα ήταν να περιορίσετε την έντονη σωματική δραστηριότητα καθώς επίσης και τη σεξουαλική επαφή για τις επόμενες μέρες. Η επόμενη περίοδος αναμένεται κανονικά ή μετά την διακοπή των αντισυλληπτικών δισκίων.

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com