Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και ενημερώσεις από το blog μας

Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Το διάστημα της κύησης, αν και απαιτητικό, μπορεί να είναι από τις πιο χαρμόσυνες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Η δυσκοιλιότητα, ωστόσο, είναι μια από τις δυσάρεστες εκπλήξεις που επιφυλάσσει η κύηση. Όπως θα φροντίσει να σας ενημερώσει ο γυναικολόγος σας, η δυσκοιλιότητα είναι από τις πιο συχνές επιπλοκές της εγκυμοσύνης με το 40% των γυναικών να εμφανίζει δυσκοιλιότητα κατά την περίοδο της κύησης.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Είναι δύσκολο να οριστεί ως «φυσιολογική» μια συγκεκριμένη συχνότητα κενώσεων, καθώς το γαστρεντερικό σύστημα κάθε ατόμου είναι μοναδικό. Ωστόσο, με τον όρο «δυσκοιλιότητα» συνήθως αναφερόμαστε σε λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα με σκληρά κόπρανα. Επίσης, μια ακόμη αίσθηση, που συνοδεύει τη δυσκοιλιότητα είναι αυτή της μη- πλήρους κένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 7 στους 10 ασθενείς με δυσκοιλιότητα είναι γυναίκες.

Οι πιο συχνές αιτίες δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη

Πρώτος λόγος για την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη είναι η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης. Η προγεστερόνη αυξάνεται φυσιολογικά κατά την περίοδο της κύησης, διότι είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της μήτρας κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, ταυτόχρονα μειώνει τις κινήσεις του εντέρου και δυσκολεύει έτσι την μετακίνηση της τροφής κατά μήκος του.

Δεύτερος λόγος για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη είναι το μέγεθος της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται το μέγεθος της μήτρας, προκειμένου να φιλοξενήσει το μωρό και να του εξασφαλίσει το βέλτιστο περιβάλλον. Αυτή η αλλαγή μηχανικής φύσης όμως, επιβαρύνει το έντερο, το οποίο πιέζεται και δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

Τέλος, η λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Τα συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο, λόγου χάρη, είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη, καθώς συμβάλλουν στη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Μια γνωστή παρενέργεια τους, όμως, είναι η εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Αν είχα δυσκοιλιότητα πριν, θα έχω και στην εγκυμοσύνη;

Οι γυναίκες που εμφάνιζαν δυσκοιλιότητα πριν την κύηση, είναι πιο πιθανό να την εμφανίσουν και κατά τη διάρκεια αυτής. Αν ανήκετε σε αυτήν την περίπτωση, συμβουλευτείτε το γαστρεντερολόγο σας και προσπαθήστε να υιοθετήσετε κάποιες καλές συνήθειες πριν μείνετε έγκυος, όπως η κατανάλωση πολλών υγρών, η τακτική άσκηση, διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ώστε να ρυθμίσετε τον κύκλο κένωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;

Η ασφαλέστερη και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερη λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη, όπως αυτή υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, είναι η Μακρογόλη. Συγκεκριμένα, η Μακρογόλη 3350 είναι ένα ωσμωτικό υπακτικό, το οποίο δεν μεταβολίζεται και δεν απορροφάται από τον οργανισμό και άρα είναι ασφαλές για όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, κάτι που κανένα άλλο υπακτικό δεν καταφέρνει. Έτσι το μωράκι σας δεν επηρεάζεται καθόλου και εσείς ανακουφίζεστε από τη δυσκοιλιότητα.

Εμείς σας προτείνουμε το Izicol της CROSS Pharmaceuticals. Πρόκειται για ένα ιατροτεχνολογικό βοήθημα με Μακρογόλη (PEG) 3350 σε μορφή σκόνης, η οποία διαλύεται σε νερό και έχει ευχάριστη γεύση πορτοκάλι. Μάθετε τα πάντα για το Izicol εδώ https://izicol.gr

Πηγές:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521691807000595
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18055731/

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com