Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και ενημερώσεις από το blog μας

Αναζωογόνηση ενδομητρίου

Αναζωογόνηση ενδομητρίου με θεραπεία PRP

Η ενδομήτρια έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια PRP (Platelet Rich Plasma) αποτελεί μια νέα και σύγχρονη μέθοδο, στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με στόχο να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά επιτυχίας. Το ενδομήτριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς αποτελεί το υπόστρωμα που θα υποδεχθεί το έμβρυο.

Τι είναι η θεραπεία PRP;

Το PRP είναι ένα αυτόλογο παράγωγο που δημιουργείται από το αίμα της γυναίκας που θα μεταφερθεί το έμβρυο, ώστε να αυξήσει την δεκτικότητα του ενδομητρίου. Το προϊόν PRP είναι ένας όγκος πλάσματος πλούσιος σε αιμοπετάλια, τα οποία περιέχουν μεγάλο αριθμό αυξητικών παραγόντων. Οι αυξητικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση των ιστών και στην ενεργοποίηση της κυτταρικής ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, οι κόκκοι αιμοπεταλίων περιέχουν πολλαπλές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών πεπτιδίων, GFs – αυξητικούς παράγοντες (PDGF, EGF, VEGF, bFGF), κυτοκίνες που περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδεις και προφλεγμονώδεις ιντερλευκίνες (IL-4), IL-8, IL-13, IL-17). Αυτές οι πρωτεΐνες εκκρίνονται σε περίπτωση τραυματισμών, προκαλώντας την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, τα οποία οδηγούνται στο σημείο του τραυματισμού ή της ανεπάρκειας (1,2).

Πως η θεραπεία PRP αναγεννά το ενδομήτριο;

Το PRP μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις επίμονα λεπτού ενδομητρίου πριν μεταφερθούν τα έμβρυα μέσα στη μήτρα. Η παρουσία χρόνιας φλεγμονής στο ενδομήτριο μπορεί να καταστήσει δύσκολη την εμφύτευση του εμβρύου τόσο σε κύκλους φυσικής εγκυμοσύνης όσο και σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η εφαρμογή PRP στοχεύει στην εξάλειψη της φλεγμονής και στην προώθηση της δραστηριότητας των υποδοχέων προγεστερόνης που διεγείρουν την υγιή ανάπτυξη του ενδομητρίου (3).

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Το PRP είναι μία καινούργια τεχνική, που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην αναπαραγωγική ιατρική και κυρίως σε περιστατικά χαμηλής πρόγνωσης. Πιο συγκεκριμένα αφορά γυναίκες

  • με πάχος του ενδομήτριου δεν αυξάνεται μετά τη χρήση οιστρογόνων
  • με χρόνια φλεγμονώδη νόσο του ενδομητρίου
  • επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες εμφύτευσης
  • με Σύνδρομο Asherman (1)

Πως γίνεται η θεραπεία PRP;

Αρχικά, λαμβάνονται 30 ml περιφερικού αίματος από τη γυναίκα. Στη συνέχεια, αυτό το αίμα φυγοκεντρείται δύο φορές, ώστε να διαχωριστεί στα επιμέρους συστατικά του. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λευκοκύτταρα αφαιρούνται μετά από κάθε φυγοκέντρηση, ενώ τα αιμοπετάλια διατηρούνται και συγκεντρώνονται. Αυτή η τεχνική μας επιτρέπει να αποκτήσουμε πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια με συγκέντρωση αιμοπεταλίων περίπου πέντε φορές υψηλότερη από ό,τι στο περιφερικό αίμα. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και η έγχυση του PRP στο ενδομήτριο είναι σύντομη και χωρίς πόνο.

Η θεραπεία PRP είναι ασφαλής;

Δεδομένου ότι, το δείγμα PRP παρασκευάζεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς, ο κίνδυνος μόλυνσης και ανοσολογικής αντίδρασης είναι αμελητέος. Η τεχνική PRP είναι μια ασφαλής διαδικασία, με ελάχιστους κινδύνους, καθώς γίνεται από αυτόλογα δείγματα αίματος.

Συμπέρασματα

Η εφαρμογή PRP σε ασθενείς με λεπτό ενδομήτριο και αποτυχίες εμφύτευσης βελτιώνει την πάχυνση του ενδομητρίου. Τα ποσοστά εμφύτευσης και εγκυμοσύνης στις γυναίκες με αποτυχίες εμφύτευσης είναι στατιστικά σημαντικά υψηλότερα μετά από την εφαρμογή PRP στο ενδομήτριο (4).

1. Bos-Mikich, A., Ferreira, M. O., de Oliveira, R. & Frantz, N. Platelet-rich plasma or blood-derived products to improve endometrial receptivity? J Assist Reprod Genet 36, 613–620 (2019).
2. Bendinelli, P. et al. Molecular basis of anti-inflammatory action of platelet-rich plasma on human chondrocytes: mechanisms of NF-κB inhibition via HGF. J Cell Physiol 225, 757–766 (2010).
3. Aghajanova, L. et al. In vitro evidence that platelet-rich plasma stimulates cellular processes involved in endometrial regeneration. J Assist Reprod Genet 35, 757–770 (2018).
4. Maleki-Hajiagha, A. et al. Intrauterine infusion of autologous platelet-rich plasma in women undergoing assisted reproduction: A systematic review and meta-analysis. J Reprod Immunol 137, 103078 (2020).

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com