Η αδυναμία σύλληψης έρχεται σαν έκπληξη για τους περισσότερους άντρες και γυναίκες, καθώς πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη θα ακολουθήσει αμέσως μόλις σταματήσουν την αντισύλληψη. Μολονότι ένα ποσοστό 10-15% του πληθυσμού παρουσιάζει προβλήματα γονιμότητας, τα περισσότερα ζευγάρια που καταφεύγουν σε ιατρική βοήθεια αποκτούν τελικά παιδί. Τα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας μπορεί να νοιώθουν αμήχανα για το πρόβλημα τους ή απομονωμένα από τους φίλους και την οικογένεια τους.
Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής είναι η απόφαση της τεκνοποίησης. Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν τις προσπάθειες για να επιτύχουν σύλληψη, ίσως αναρωτηθούν τι πρέπει να κάνουν για να βελτιώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Για τα περισσότερα ζευγάρια, οι πιθανότητες είναι πολύ καλές. Οι περισσότερες γυναίκες θα συλλάβουν, αν και η προσπάθεια αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή και χρόνο, ακόμη και στην περίπτωση που και τα δύο μέλη είναι γόνιμα.
Τα τελευταία έτη έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην θεραπεία της υπογονιμότητας. Υπάρχουν 4 βασικοί θεραπευτικοί χειρισμοί και ο ιατρός σας θα προσδιορίσει ποιος είναι ο κατάλληλος για σας. Οι θεραπείες αυτές είναι: ορμονική θεραπεία, χειρουργική προσέγγιση και μικροχειρουργική, σπερματέγχυση και τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.