Πρόκειται για την απλούστερη & οικονομικότερη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατά την οποία το ειδικά επεξεργασμένο-εμπλουτισμένο σπέρμα τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας της γυναίκας με ένα ειδικό καθετήρα (απαραίτητη προϋπόθεση η διαβατότητα των σαλπίγγων). Η γονιμοποίηση επέρχεται φυσιολογικά, χωρίς καμία παρέμβαση. Το ποσοστό επιτυχούς κύησης φτάνει μέχρι 12%.
Πότε εφαρμόζεται:
- Σε περιπτώσεις όπου το σπέρμα παρουσιάζει χαμηλή κινητικότητα, όταν υπάρχει υπόνοια τραχηλικού παράγοντα υπογονιμότητας και σε περιπτώσεις όπου η ωορρηξία των γυναικών δεν είναι σταθερή (πολυκυστικές ωοθήκες).
- Ετερόλογος σπερματέγχυση (με χρήση σπέρματος δότη): προτείνεται σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας όταν αποκλείεται η ανεύρεση σπερματοζωαρίων στον άνδρα μετά και από βιοψία όρχεως, ή σε περιπτώσεις υπογονιμότητας ανοσολογικής αιτιολογίας ή ακόμα σε γυναίκες που επιθυμούν τεκνοποίηση εκτός γάμου (Single mothers).
Ποιο είναι το πρωτόκολλο
- Πριν την σπερματέγχυση σκοπός είναι η ανάπτυξη περισσοτέρων του ενός ωοθυλακίου που παράγει κάθε μήνα η γυναίκα ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης.
- Χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα ¨minimal stimulation” Με ελάχιστες δώσεις γοναδοτροπινών και ανταγωνιστών GnRh για να παράγουμε 2-3 ώριμα ωοθυλάκια
- Ακολουθεί από την 9η ημέρα υπερηχογραφική και ορμονολογική παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ωοθηκών και εφόσον τα ωοθυλάκια φθάσουν το σωστό μέγεθος (16-20mm) χορηγείται μία ένεση ωρίμανσης. Μετά από 24 ή 36 ώρες, το ζευγάρι έρχεται στη μονάδα. Την ημέρα αυτή που συμπίπτει με την ωοθυλακιορρηξία της γυναίκας, ο σύζυγος δίνει δείγμα σπέρματος σε κατάλληλο για το σπέρμα συλλέκτη.
- Στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία του δείγματος στο εργαστήριο, όπου επιλέγονται τα σπερματοζωάρια με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Μετά την επεξεργασία του δείγματος, πραγματοποιείται ενδομήτριος έγχυση του σπέρματος (~0.5ml) με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου πλαστικού καθετήρα.
- Η ίδια ως διαδικασία είναι ανώδυνη, δεν απαιτεί αναισθησία και η σύζυγος μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της και σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.
Η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής θέτει όμως συγκεκριμένους όρους εκτέλεσης IUI :
- Η εκτέλεση της διαδικασίας ενδομήτριας σπερματέγχυσης επιτρέπεται μόνο σε χώρους αδειοδοτημένης Μονάδας Ιατρικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
- Την ημέρα προκλήσεις ωορρηξίας τα επίπεδα οιστραδιόλης στο αίμα δεν μπορούν να ξεπεράσουν >900pg/ml.
- Ο αριθμός ώριμων ο φυλακίων δεν πρέπει να είναι >3.
- Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η Ασθενής πρέπει να ενημερώνεται για την πιθανότητα πολύδυμης εγκυμοσύνης και τους περιγεννητικούς κινδύνους. Το έντυπο συγκατάθεσης και όλα τα σχετικά έγγραφα των μετρήσεων, υπερήχων και ορμονών πρέπει να αποθηκεύονται στο φάκελο του ασθενούς.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι επανειλημμένες αποτυχημένες σπερματεγχύσεις πρέπει να επανακατευθύνουν το ζευγάρι σε πιο σύνθετες εξετάσεις και θεραπείες ειδάλλως χάνεται πολύτιμος χρόνος όσον αφορά την βιολογική ηλικία της γυναίκας