Η πανδημία COVID-19 είχε πολλές απροσδόκητες συνέπειες στη ζωή μας. Οι περισσότεροι από εμάς ασκούν κοινωνική αποστασιοποίηση, σε μερικούς από εμάς έχουν ζητηθεί να αλλάξουμε ξαφνικά τον τρόπο ζωής μας να εργαζόμαστε από το σπίτι μας ή να παραμείνουμε κλειδωμένοι και, τέλος, να ακυρώσουμε τα σχέδια και τις διακοπές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι πραγματικά αγχωτικές και πολύ συχνά, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο μας, τη γενική ευημερία και την υγεία μας.
Στόχος μας στην Assisting Nature είναι να κάνουμε την υγεία και την αναπαραγωγική υγεία την πρώτη μας προτεραιότητα. Με άλλα λόγια, θέλουμε να παραμείνετε υγιείς, ισορροπημένοι και ήρεμοι και όταν όλα αυτά τελειώσουν θα είμαστε διατεθειμένοι να σας καλωσορίσουμε όλοι πίσω και να πάρουμε από εκεί που έχουμε αφήσει. Συνεπώς συνεχίστε να κάνετε όνειρα ότι θα γίνεται γονείς.
Χτίζουμε Ελπίδες & Παραδίδουμε Όνειρα!
Πώς το στρες επηρεάζει την αναπαραγωγική υγεία
Πως λειτουργεί!
Όταν εκτίθεται σε κίνδυνο, το ανθρώπινο σώμα αντιδρά αμέσως απελευθερώνοντας τις ορμόνες του στρες Κορτιζόλη & Αδρεναλίνη. Αυτές οι δύο είναι υπεύθυνες για την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη ροή αίματος στους μύες, για μια επιτυχημένη αντίδραση "μάχης ή αποχώρησης", ανάλογα με την κατάσταση. Σήμερα, σπάνια υπάρχει μια πραγματική ανάγκη να πολεμήσουμε ή να ξεφύγουμε, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι και να αισθανόμαστε την ένταση των μυών κατά τη διάρκεια του στρες.
Η κορτιζόλη προκύπτει από την προγεστερόνη, η οποία είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή οιστρογόνων και τεστοστερόνης, και οι δύο βασικές ορμόνες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ωστόσο, όταν το άγχος διαρκεί πολύ ο οργανισμός δίνει προτεραιότητα στη χρήση προγεστερόνης για την παραγωγή περισσότερης κορτιζόλης και την καταπολέμηση του άγχους.
Ως αποτέλεσμα, το σώμα υπό στρες μπορεί να μην έχει αρκετή προγεστερόνη για τη σύνθεση αναπαραγωγικών ορμονών και για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, το οποίο τελικά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας.
Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το άγχος.
Υπνος
Ο ύπνος επηρεάζει την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε κορτιζόλη και επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα των ορμονών. Το στάδιο του ύπνου – φάση REM είναι το πιο σημαντικό στάδιο του ύπνου και λαμβάνει χώρα μεταγενέστερα στον κύκλο του ύπνου. Κάθε κύκλος ύπνου διαρκεί κατά μέσο όρο 90 λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι ένα άτομο πρέπει να ολοκληρώσει 5-6 κύκλους ύπνου σε ένα βράδυ.
Καθιέρωση ρουτίνας για την κατάκλιση που μπορεί να σας βοηθήσει:
- Ορίστε μια ηρεμιστική ρουτίνα για το βραδινό ύπνο που θα σηματοδοτήσει το σώμα σας για να προετοιμαστείτε για ύπνο
- Έχετε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου, πηγαίνετε στο κρεβάτι και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων
- Μειώστε τους τυχαίους ήχους, κοιμηθείτε σε ένα ήσυχο περιβάλλον
- Να αποφεύγετε πολύωρες ανάπαυλες, ειδικά αργά μέσα στην ημέρα
- Αποφύγετε να εργάζεστε τρεις ώρες τουλάχιστον πριν από τον ύπνο
- Αποφύγετε την καφεΐνη αργά μέσα στην ημέρα, ιδανικά ξεκινώντας από το μεσημέρι
Ενσυνειδητότητα
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι παρόντες στο περιβάλλον τους και συνήθως τρέχουν στο παρελθόν ή ανησυχούν για το μέλλον. Αυτό συχνά αυξάνει το άγχος μας ακόμη και όταν δεν είμαστε σε αγχωτικό περιβάλλον.
Εξετάστε το γεγονός να δοκιμάσετε διαλογισμό για να αυξήσετε την παρουσία και τη σύνδεση με το σώμα και το μυαλό. Οι ελαφρές τεχνικές γιόγκα και αναπνοής αποτελούν ένα είδος διαλογισμού για τους ανθρώπους, που μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα και θα μπορούν εύκολα να εκτελεστούν πριν από τον ύπνο. Οι άνθρωποι επωφελούνται σωματικά και ψυχικά από την ανάληψη καθησυχαστικών δραστηριοτήτων καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να αυξήσουν την ικανότητά τους να κοιμούνται τη νύχτα και επιπλέον ότι ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι ιδανικές επιλογές μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης προς όφελος του σώματος. Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε και να διατηρήσετε την εσωτερική σας ειρήνη, ακόμη και σε περιόδους αβεβαιότητας όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε τώρα.
Κίνηση.
Εντάξτε στην καθημερινότητα σας περπάτημα για 30 λεπτά, είναι πολύ καλή άσκηση, αλλά το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή να ακολουθείτε μαθήματα γυμναστικής 2-3 φορές την εβδομάδα στο σπίτι μπορεί να είναι ευεργετικό για σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ασκηθείτε, όπως η πεζοπορία και η ποδηλασία.
Ευγνωμοσύνη.
Έχοντας μια πρακτική ευγνωμοσύνης αυξάνει τα θετικά συναισθήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά χαλαρωτικά για το σώμα. Εσκεμμένα να σκέφτεστε τουλάχιστον ένα γεγονός / άτομο / πράγμα που είστε ευγνώμονες καθημερινά, μπορεί να αυξήσει τη συνήθεια της αναγνώρισης θετικών πτυχών της ζωής σας. Σημειώστε ότι η ευγνωμοσύνη είναι καλύτερη όταν είναι συγκεκριμένη, οπότε σκεφτείτε εστιάζοντας στο γεγονός ή το άτομο και αναγνωρίσετε αυτό που αισθάνεστε.