Σχεδιάζοντας την εγκυμοσύνη

Συναισθηματική πλευρά του προβλήματος

sxediazontas

Η αδυναμία σύλληψης έρχεται σαν έκπληξη για τους περισσό­τερους άντρες και γυναίκες, καθώς πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη θα ακολουθήσει αμέσως μόλις σταματήσουν την αντισύλληψη. Μολονότι ένα ποσοστό 10-15% του πληθυσμού παρουσιάζει προβλήματα γονιμότητας, τα περισσότερα ζευγάρια που κατα­φεύγουν σε ιατρική βοήθεια αποκτούν τελικά παιδί. Τα ζευγά­ρια με προβλήματα γονιμότητας μπορεί να νοιώθουν αμήχανα για το πρόβλημα τους ή απομονωμένα από τους φίλους και την οικογένεια τους.

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι, τα προβλήματα γονιμότητας είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ορμονική διαταραχή. Πολλές συναισθηματικές και κοινωνικές παράμετροι ενέχονται. Μπορεί να παρουσιασθούν σοβαρά αισθήματα οργής, αμηχανίας, απώλειας του ελέγχου και φθόνος για άλλα ζευγάρια που τεκνοποιούν.

Συχνά, η αντίδραση των ανδρών και των γυναικών στα προ­βλήματα γονιμότητας διαφέρει και αυτό μπορεί να προκαλέσει ένταση στις προσωπικές σχέσεις. Η ανάγκη για ιατρικές εξετάσεις και εξειδικευμένες θεραπείες μπορεί να προσθέσει περισσότερη ένταση σε αυτό που ήδη αποτελεί μια δύσκολη εμπειρία. Εάν σκέφτεστε να ακολουθήσετε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να αισθάνεστε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ήδη κυριεύσει τη ζωή σας. Τα ζευγάρια μπορεί να αισθανθούν εξαντλημένα από τις πιέσεις της θεραπείας.

Στήριξη των ζευγαριών με προβλήματα γονιμότητας

pregnancy-pictures-1-max w300

Η συναισθηματική κατάπτωση που συνοδεύει τα προβλήματα γονιμότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνεχή επαφή με ομάδες στήριξης, συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλα ζευγά­ρια με το ίδιο πρόβλημα.

Οι ιατροί, οι εμβρυολόγοι και οι νοση­λεύτριες που σχετίζονται με τέτοια ζευγάρια μπορούν επίσης να προσφέρουν υποστήριξη, όπως και τα αντίστοιχα σωματεία. Μια σφαιρική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τη φυσική και τη συναισθηματική φροντίδα των ζευγαριών αποτελεί την καλύτερη πρόταση.

Ρωτήστε τον ιατρό σας για την ύπαρ­ξη στην χώρα μας σωματείων υποστήριξης!

Στρατηγικές επιτυχίας

Η θεραπεία για την υπογονιμότητα, ειδικά η ΑRΤ, μπορεί να αποτελεί συναισθηματική πρόκληση. Ωστόσο, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε με επιτυχία στις απαιτήσεις της θεραπείας.

pregnancy1 w300
  • Σκεφθείτε μακροπρόθεσμα. Κάντε ένα χρονοδιάγραμμα για την θεραπεία σας και ζήστε μ' αυτό όσο πιο άνετα μπορείτε. Δημιουργείστε, εάν είναι δυνατόν, "διακοπές" στη θεραπεία σας.
  • Προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από τυχόν μη αναμενό­ μενα αποτελέσματα της θεραπείας σας.
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αναγνωρίσει και να δεχτεί τα όρια του.
  • Σκεφθείτε την πιθανότητα να δοκιμάσετε μια διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση, εάν μία συγκεκριμένη θεραπεία σας έχει απογοητεύσει
  • Προσπαθήστε να κάνετε έρωτα για απόλαυση, κατά τη διάρκεια των μη γόνιμων ημερών του κύκλου. Προσπαθήστε να επαναφέρετε την αρχική "ζεστασιά" στη σχέση σας με το σύντροφο σας.
  • Αναζητείστε συναισθηματική στήριξη από σύμβουλο ή ομάδα υποστήριξης.

Αυτό που φαίνεται ότι βοηθά πιο πολύ τα ζευγάρια να ξεπερνούν με επιτυχία τη δυσκολία και τα αισθήματα καταπίεσης, που προκαλεί η εμπειρία της υπογονιμότητας είναι τελικά η αποδοχή του προβλήματος και η αποφασιστικότητα. Ίσως τελικά εσείς και ο σύντροφος σας ανακαλύψετε ένα καινούργιο επίπεδο κατανόησης και μια δυνατότερη σχέση.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!

"Τα προβλήματα γονιμότητας παρουσιάζονται αρκετά συχνά και δεν αποτελούν ντροπή. Τα περισσότερα ζευγάρια που καταφεύγουν σε ιατρική βοήθεια αποκτούν τελικά παιδί. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να επιλέξει την καταλληλότερη για εσάς θεραπεία. @dr-najdecki."

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com