Την διευρυμένη προστασία που προσφέρει το εμβόλιο Cervarix της GlaxoSmithKline έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων, εγκρίνοντας την τροποποίηση της άδειας κυκλοφορίας του.
Η τροποποίηση αυτή υποστηρίζεται από τα κλινικά δεδομένα της μελέτης PATRICIA, η οποία φανερώνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Cervarix δεν περιορίζεται στους δύο τύπους του ιού ΗPV (16 και 18), οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο φαρμακευτικό προϊόν, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τρεις τύπους. Σαν αποτέλεσμα το Cervarix προσφέρει 11-16% επιπλέον προστασία ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο οποίος γίνεται αιτία να χάνεται κάθε δύο λεπτά κάπου στον κόσμο η ζωή μιας γυναίκας.
Χάρη στην διευρυμένη του προστασία το εμβόλιο Cervarix προστατεύει από 5 τύπους του ιού HPV οι οποίοι ευθύνονται για το 80% τουλάχιστον των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η τροποποίηση που ενέκρινε για το εμβόλιο Cervarix η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων αφορά στην πρόληψη προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που σχετίζονται αιτιολογικά με συγκεκριμένους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Η τροποποιημένη άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου Cervarix περιλαμβάνει πλέον στοιχεία που δείχνουν την αποτελεσματικότητα του έναντι των δύο τύπων που περιέχει το εμβόλιο (HPV 16 και 18) αλλά και των τριών επόμενων συχνότερων ογκογόνων τύπων (HPV 31, 33 και 45). Στο σύνολό τους, οι πέντε αυτοί HPV τύποι (16,18,31,33 και 45) ευθύνονται για το 82% όλων των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Πολύτιμη η προστασία που εξασφαλίζει το εμβόλιο Cervarix ενάντια στο δύσκολα ανιχνεύσιμο αδενοκαρκίνωμα.
Η προστασία που εξασφαλίζει το εμβόλιο Cervarix έναντι των HPV τύπων 16, 18 και 45 είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι αυτοί οι τύποι σχετίζονται με το 90% περίπου των περιπτώσεων αδενοκαρκινώματος, που αντιστοιχεί στο 10-12% όλων των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το αδενοκαρκίνωμα είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, πιο συχνή στις νεαρές γυναίκες και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη με το τεστ Παπανικολάου.