Κρυοσυντήρηση βλαστοκυττάρων

Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας με βλαστικά κύτταρα

Μια ασθένεια που μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται και με μη επεμβατικές μεθόδους

Νέες προοπτικές στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας διαφαίνονται μέσα από τη χρήση ενήλικων βλαστικών κυττάρων. Μέχρι πρόσφατα, η μόνη λύση στις πιο προχωρημένες μορφές αρθρίτιδας ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση, με κυριότερη την αρθροπλαστική. Η δημιουργία τεχνητής άρθρωσης, όμως, είναι μία μέθοδος, η οποία απαιτεί μεγάλο χειρουργικό τραύμα και μακρά αποκατάσταση.

Για όσους θέλουν να αποφύγουν το χειρουργείο της αλλαγής της άρθρωσης, η εναλλακτική λύση είναι η μέθοδος της έγχυσης ενήλικων βλαστικών κυττάρων στην άρθρωση. Πρόκειται για μία θεραπευτική μέθοδο ελάχιστα επεμβατική, εξαιρετικά σύντομη, ασφαλής και με ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της αρθρίτιδας.

Οπως επεσήμανε ο ορθοπαιδικός - χειρουργός κ. Στ. Αλευρογιάννης, «τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα ζουν μέσα μας σε διάφορους ιστούς, και έχουν βασικό τους σκοπό να δραστηριοποιούνται αυτόνομα στο χώρο μιας κυτταρικής καταστροφής, όταν αυτή συμβεί για οποιοδήποτε λόγο, για να προστατεύουν την ισορροπία στο σώμα μας».

Η αρθρίτιδα είναι κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών με κυριότερες ενδείξεις της τον πόνο στην κίνηση ή στην ψηλάφηση των αρθρώσεων. Από όλες τις μορφές αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή. Στην κλινική εξέταση, στις αρθρώσεις μπορεί να παρουσιάζονται σημεία φλεγμονής όπως ερυθρότητα, οίδημα μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα και αύξηση των αρθρικού υγρού. Οι ασθενείς διαμαρτύρονται συνήθως, γιατί νιώθουν πόνο, εμφανίζουν δυσκαμψία και λειτουργικά προβλήματα στην κίνησή τους.

Χονδροκύτταρα στη θεραπεία της αρθρίτιδας
«Το είδος των κυττάρων που απαντάται σε όλες σχεδόν τις κλινικές μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις που έχουν σχέση με κυτταρική αποκατάσταση είναι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα είναι που κυρίως χρησιμοποιούμε, γιατί έχουν τη δυνατότητα αναγέννησης και διαφοροποίησης σε χονδροκύτταρα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

"Τα αυτόλογα ενήλικα βλαστικά κύτταρα προέρχονται από τον ίδιο ασθενή, μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα του, να αποθηκευτούν και να επανατοποθετηθούν σε αυτό αργότερα, ως απλή ιατρική πράξη. Είναι κύτταρα του δικού μας οργανισμού. Το οργανικό μας φάρμακο, όχι εμπορικό προϊόν ή χημικό σκεύασμα…", διευκρίνισε ο κ. Αλευρογιάννης.

Για ορθοπαιδικές παθήσεις, τρεις τύποι μεσεγχυματικών κυττάρων είναι διαθέσιμοι. Αυτά που προέρχονται από το μυελό των οστών, από το λιπώδη ιστό και από τις κυτταρικές μεμβράνες. 

dr-najdecki logo

+30 2310 707030

Καραολή & Δημητρίου 96
Εύοσμος, 56224, Θεσσαλονίκη

docnajdecki@gmail.com